Mai mulți antreprenori vor beneficia de suport în dezvoltarea afacerilor. Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii anunță că a semnat 63 de contracte de finanțare nerambursabilă prin intermediul Programului de Atragere a Remitențelor în Economie ”PARE 1+1”, dedicat lucrătorilor migranţi sau rudelor de gradul întâi ale acestora.

Astfel, cei 63 de antreprenori urmează să primească din partea statului 15,6 milioane de lei. Potrivit estimărilor autorităților, urmează să fie create circa 160 de noi locuri de muncă, iar investițiile cumulative în economia națională vor constitui 39,26 milioane de lei.

Din cele 63 de întreprinderi care vor primi finanțare nerambursabilă, 34 activează în agricultură: cultivarea cerealelor, legumelor și pomușoarelor, înființarea livezilor de meri, nuci, cireși și vișin, viței de vie, creșterea animalelor și apicultură. Altele 15 își desfășoară activitatea în industrie: produse chimice și pardosele din cauciuc, prelucrarea metalelor, producerea materialelor de construcție și a mobilei, fabricarea articoleor textile, produse alimentare și bere artizanală, iar 14 sunt în domeniul prestării serviciilor: servicii  de agrement și agroturism, prelucrarea terenurilor și servicii de reparație  auto, de transportarea pasagerilor și mărfurilor, închirierea auto, de întreținere și înfrumusețare corporală, servicii de mentenență și reparație a sistemelor de apă și canalizare, servicii de cleaning.

Companiile beneficiare sunt localizate în 23 raioane ale republicii, iar circa 78%  activează în mediul rural. 

Antreprenorii activează inclusiv datorită remitențelor provenite din 12 țări: Belgia, Germania, Federația Rusă, Franța, Irlanda, Israel, Italia, Marea Britanie, Portugalia, Republica Cehă, România și SUA.