Se răresc rândurile după prima etapă a concursului de admitere la Institutul Național al Justiției. Potrivit informațiilor publicate de Institut, la proba scrisă (electronic), prima etapă - testul psihologic eliminatoriu nu s-au prezentat 15 candidați, iar nouă au obținut calificativul respins. Asta în condițiile în care în total la prima etapă au fost admiși 127 de candidați.

Amintim că, și în acest an, sesiunea se realizează în două etape: proba scrisă electronică, constituită din testul psihologic și cel de specialitate, și proba orală.

În etapa a doua a probei scrise – testul de specialitate sunt admise doar persoanele care promovează testul psihologic. Aceasta se va derula în perioada 10-16 septembrie. Fiecare participant va răspunde la 400 de întrebări, selectate aleatoriu de soft din totalul de 1.600, la disciplinele drept civil, drept procesual civil, drept administrativ, drept procesual administrativ, drept penal, drept procesual penal și drepturile omului. Concurentul trebuie să indice doar un răspuns din cele trei oferite de program.

Proba orală va avea loc în perioada 22-28 septembrie, conform Calendarului de desfășurare a concursului de admitere, și va consta în rezolvarea a două spețe, generate de soft, la aceleași discipline.

Atât proba scrisă, cât și cea orală se înregistrează video și audio.

Menționăm că, la concursul de admitere 2021 au fost scoase 15 locuri pentru candidații la funcţia de judecător și 20 de locuri pentru candidații la funcția de procuror. Depunerea dosarelor a avut loc online, fiind înregistrate 134 de cereri. Condițiile de participare la concurs au fost întrunite de 127 de concurenți: 87 – candidați la funcția de procuror și 40 – candidați la funcția de judecător.