Consiliul Superior al Magistraturii a delegat un membru al Comisiei pentru examenele de absolvire pentru candidații la funcția de judecător și de procuror. Este vorba despre magistrata Oxana Robu de la Curtea de Apel Chișinău.

Oxana Robu a fost numită în funcția de magistrat în data de 13 mai 2004, iar în 2009 a fost confirmată în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. Începând cu luna aprilie 2014, judecătoarea activează la Curtea de Apel Chișinău.

Menționăm că, Institutul Național al Justiției a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să desemneze trei judecători în cadrul Comisiei pentru examenele de absolvire pentru candidații la funcția de judecător și de procuror. Este vorba despre Oxana Robu și Angela Bostan, de la Curtea de Apel Chișinău și Boris Talpă, de la Judecătoria Criuleni, sediul Dubăsari . Ultimele două candidaturi au fost, însă, respinse de membrii CSM.

Subiectul a trezit discuții în cadrul ședinței Consiliului, asta pentru că legislația stabilește norme ambigue privind delegarea judecătorilor în Comisia pentru examenele de absolvire pentru candidații la funcția de judecător și de procuror. În Legea cu privire la Consiliului Superior al Magistraturii este specificată că CSM examinează și prezintă opinia asupra componenţei comisiilor pentru examenele de admitere şi de absolvire a Institutului Naţional al Justiţiei.

Totodată, Legea cu privire la Institutul Național al Justiției stipulează că Consiliul INJ aprobă componenţa Comisiei pentru examenele de admitere, a Comisiei pentru examenele de absolvire şi a Comisiei de contestaţii.

În context, amintim că, examenele de absolvire pentru candidații la funcția de judecător și procuror au fost suspendate pe toată perioadă stării de urgență, instituită până în data de 15 mai.